вторник, 29 декабря 2009 г.

Виховний захід
Здоровий спосіб життя
Проведений у рамках тижня «Освіта дорослих» (смт. Гірне 12.09.09) Петковою М.І.
МЕТА: Надати учасникам інформацію про здоров'я, фактори, що впливають на формування здоров'я; ознайомити із шкідливим впливом алкоголю, тютюну, наркотиків на молодий організм; спонукати учасників взяти на себе відповідальність за власне здоров'я.
1.Вступ.
2.Вплив алкоголю на розвиток людини.
3.Наркотична залежність і її наслідки.
4.Шкідливість тютюнопаління.
Обладнання: тематичні плакати, заохочувальні призи.
Ведуча: „Здоров'я - це нічого, але все без здоров'я - ніщо". Такий афоризм дійшов до нас ще з давніх часів, і він не потребує коментарів.
Здорова людина - це така людина, яка життєрадісно й охоче виконує обов'язки, покладені на неї життям, і повністю реалізує свої фізичні й розумові здібності.
Ведуча: Від чого ж залежить наше здоров'я? (за правильні відповіді – заохочувальні призи)
Наше здоров'я залежить від таких основних чинників:
• Спадковості - на 20 %,
• Рівня медицини - на 10 %,
• Екології - на 20 %,
• Способу життя - на 50 %.
Спосіб життя - це той чинник здоров'я, який майже цілком залежить від нашої поведінки. Так що половина здоров'я залежить від нас, тому своє здоров'я можна поліпшувати або псувати.
Ведуча: Що є основними складовими здорового способу життя? (за правильні відповіді – заохочувальні призи)
• Фізкультура.
• Здорове харчування.
• Правильний режим навчання та відпочинку.
• Загартовування.
А такі чинники як вживання алкоголю, тютюнопаління, уживання наркотиків псують наше здоров'я, а також можуть призвести до летальних випадків.
Ведуча: Тепер розглянемо головні шкідливі чинники (користуючись плакатом)

АЛКОГОЛЬ
► Алкоголь шкідливий для мозку. Більш ніж 30 % алкоголю затримується у нервових клітинах головного мозку. Внаслідок одного сильного сп'яніння гине до 20 тис. клітин головного мозку. Алкоголь викликає залежність: психологічну і фізіологічну.
► Руйнівним чином діє алкоголь і на внутрішні органи. Страждає від його дії шлунок, печінка, серце і судини, нирки, залози внутрішньої секреції.
Чим молодший організм, тим більш руйнівна дія алкоголю. Відомі випадки отруєння підлітків незначними, з точки зору дорослих, дозами алкоголю.
► Родовід алкоголіка - здебільшого дуже сумна історія.
Є таке поняття - закон трьох поколінь. У його основу покладено дослідження французького психіатра Морреля, який вивчав деградацію поколінь алкоголіків і дійшов висновку, що до четвертого покоління алкоголіків потенціал їхнього родоводу вичерпується. Рід закінчується.
Ведуча: Необхідно згадати і про такий вид алкогольного ураження, як алкогольний плід ( дитина народжена жінкою-алкоголічкою). Лише близько 15% дітей, народжених від батьків-п'яниць, розвиваються нормально психічно і фізично. Четверо з п'яти так чи інакше виявляються неповноцінними. У 100 % випадків у дітей, які народилися після 6-8 років пияцтва батька, а тим більше матері, визначається розумова неповноцінність.
Не забуваймо, що неповноцінні діти стануть дорослими і самі матимуть дітей. А це - реальна і страшна загроза генофонду нації.

НАРКОТИКИ
Ведуча: Чим найбільш небезпечні наркотики?
Вони безпосередньо змінюють свідомість людини і руйнують її пам'ять, інтелект, пригнічують відчуття та емоції, а також викликають сильну психологічну та фізіологічну залежність. Вживання наркотиків внутрішньовенно є небезпечним через високу ймовірність ВІЛ - інфікування.
► Наркотики викликають залежність. Навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності. У підлітків вона розвивається набагато швидше, ніж у дорослих. Відомі випадки, коли перше знайомство з наркотиками закінчувалось смертю.
► У жінок, які вживають наркотики під час вагітності, здебільшого народжуються мертві або дефективні діти. Ось деякі з дефектів у дітей наркоманів: клишоногість, відсутність кінцівок, розщеплене піднебіння, нерозвиненість внутрішніх органів.
► Розвиваючись, наркотична залежність послідовно проходить кілька стадій - соціальну, психологічну, фізіологічну.
Соціальна залежність - людина ще не вживає наркотичні речовини, але потрапила у середовище тих, хто їх уживає. Вона приймає стиль поведінки, ставлення до наркотичних речовин і зовнішні атрибути групи. Неодмінною умовою цієї стадії є наявність групи, де вживають ті чи інші наркотичні речовини.
Психологічна залежність - людина починає вживати наркотичні речовини з метою відчути певні емоції. Психологічна залежність може сформуватися навіть після одного - двох прийомів наркотичних речовин.
Фізіологічна залежність - наступає після того, як організм включає наркотики у процес обміну речовин. Це - непереборна фізична потреба, яка виникає в результаті постійного або періодичного вживання наркотиків. В цьому випадку різке припинення вживання наркотиків викликає фізичний розлад різного ступеня тяжкості, який називають абстинентним синдромом або синдромом позбавлення (відміни). На цій стадії людина потребує лікування.

ПАЛІННЯ
Ведуча: Чим приваблює паління?
Паління асоціюється з дорослістю, компанією друзів, цікавою бесідою, приємною обстановкою. Але вчені з'ясували, що курці проводять дозвілля нудніше і отримують від нього менше задоволення, ніж некурці.
Одна з головних причин паління у юнаків - прагнення до самовираження, утвердження власної самостійності, „дорослості".
► Тютюн викликає таку саму залежність, як і „важкі" наркотики -героїн та кокаїн. 85% курців хочуть кинути палити, але вдається зробити це лише 10-15 % з них.
► Паління уражує верхні дихальні шляхи та легені. Подразнення слизових оболонок починається вже в ротовій порожнині. Тютюновий дим також руйнує емаль зубів, призводить до запалення слинних залоз. У тютюні дуже багато канцерогенних речовин, які спричинюють онкологічні захворювання. Паління провокує також серцево-судинні захворювання. Нервова система, кров, органи травлення також страждають при попаданні в організм продуктів горіння тютюну.
У жінок, які палять, порушується нормальна діяльність статевих органів, що сприяє розвитку безпліддя. Якщо палить вагітна жінка, в неї народжується дуже слабка дитина зі зниженою вагою, з порушеннями нервової системи, що може проявитися не відразу, а з плином часу.
► Великої шкоди курці завдають не тільки собі, а й усім тим, хто їх оточує (пасивні курці). Вдихаючи тютюновий дим у прокуреному приміщенні, пасивний курець зазнає такого ж впливу компонентів тютюну, що й сусід, який палить, часто з тими ж руйнівними наслідками для здоров'я.
Ведуча: Зруйнувати значно легше, ніж створити. Дуже важливо зберегти те, що маємо. Від нас самих залежить, що ми оберемо - шлях до здоров'я чи навпаки - шлях від здоров'я.
* Ти сповнений сил та енергії.
* Маєш багато мрій, бажань, задумів.
* Ти хочеш осягнути все і все зрозуміти.
* Ти мрієш про успіх.
* Мрієш про кохання і щастя.
* Ти людина нового тисячоліття.
* Тобі подобається бути здоровим.
* Ти переможець.
ТОДІ ПРИЄДНУЙСЯ - НАС БАГАТО.
МИ ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ!

Комментариев нет:

Отправить комментарий